Gezond eten tijdens de zwangerschap: Wat wel en wat niet?

Tijdens je zwangerschap is gezond eten belangrijker dan ooit. Je lichaam heeft niet alleen voedingsstoffen nodig om jou sterk en gezond te houden, maar ook om je baby te helpen groeien en zich goed te ontwikkelen. Maar met zoveel tegenstrijdige adviezen kan het soms moeilijk zijn om te weten wat je nu precies moet eten – en wat je beter kunt vermijden. In deze blog geven we je een overzicht van de voedingsmiddelen die goed zijn voor jou en je baby, en leggen we uit welke je beter kunt laten staan.

1. Voedingsmiddelen die je wél zou moeten eten
Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam extra vitamines en mineralen nodig. Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingsmiddelen die je zou moeten opnemen in je dieet.

1.1. Foliumzuur-rijke voeding
Foliumzuur, of vitamine B11, is essentieel voor de vroege ontwikkeling van je baby, met name voor het sluiten van de neurale buis, die zich later ontwikkelt tot de hersenen en het ruggenmerg. Voldoende foliumzuur vermindert het risico op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje (spina bifida).

  • Voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur: Spinazie, broccoli, spruitjes, citrusvruchten, volkorenproducten, en peulvruchten (zoals bonen en linzen).
  • Suppletie: Het wordt aanbevolen om naast je voeding foliumzuur in supplementvorm te nemen, vooral tijdens de eerste 12 weken van je zwangerschap.

1.2. IJzerrijke voeding
Tijdens je zwangerschap neemt je bloedvolume toe, en je hebt meer ijzer nodig om zuurstof door je lichaam en naar je baby te transporteren. IJzertekort kan leiden tot bloedarmoede, wat vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

  • Voedingsmiddelen rijk aan ijzer: Mager vlees (zoals kip en kalkoen), eieren, volkorenproducten, peulvruchten, tofu, en donkergroene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie.
  • Combineren met vitamine C: Vitamine C helpt je lichaam om ijzer beter op te nemen. Combineer ijzerrijke voeding met bijvoorbeeld sinaasappels, paprika’s of aardbeien.

1.3. Calcium en Vitamine D
Calcium is belangrijk voor de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby. Vitamine D helpt je lichaam om calcium op te nemen en speelt ook een rol in het ondersteunen van het immuunsysteem.

  • Voedingsmiddelen rijk aan calcium: Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn de beste bronnen. Als je lactose-intolerant bent, kun je kiezen voor verrijkte plantaardige melk, tofu, of amandelen.
  • Vitamine D: Vitamine D komt vooral uit zonlicht, maar je kunt het ook vinden in vette vis zoals zalm, eieren, en verrijkte ontbijtgranen.

1.4. Eiwitrijke voeding
Eiwitten zijn essentieel voor de groei van je baby, vooral tijdens het tweede en derde trimester wanneer je baby snel groeit.

  • Voedingsmiddelen rijk aan eiwitten: Mager vlees, vis, eieren, peulvruchten, noten, zaden, en zuivelproducten. Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, kun je eiwitten halen uit plantaardige bronnen zoals tofu, bonen, linzen en quinoa.

1.5. Omega-3-vetzuren
Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby. DHA, een type omega-3, speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby.

  • Voedingsmiddelen rijk aan omega-3: Vette vis zoals zalm, makreel, haring en sardines zijn goede bronnen van omega-3. Plantaardige bronnen zijn onder andere walnoten, chiazaad en lijnzaad.

2. Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden
Net zoals er voedingsmiddelen zijn die je helpen je zwangerschap gezond door te komen, zijn er ook enkele die je beter kunt vermijden om risico’s voor je baby te beperken.

2.1. Rauw of niet-gaar vlees en vis
Rauw of niet volledig doorbakken vlees en vis kunnen schadelijke bacteriën en parasieten bevatten, zoals listeria en toxoplasmose, die gevaarlijk kunnen zijn voor je baby.

  • Vermijd: Carpaccio, filet americain, tartaar, rauwe oesters, en sushi met rauwe vis.
  • Wat je wel kunt eten: Volledig doorbakken vlees en vis zijn veilig, evenals sushi met gekookte of vegetarische ingrediënten.

2.2. Ongepasteuriseerde zuivelproducten
Ongepasteuriseerde melk en kaas kunnen besmet zijn met listeria, een bacterie die ernstige gezondheidsrisico’s kan opleveren voor zwangere vrouwen.

  • Vermijd: Zachte kazen zoals brie, camembert, en roquefort, tenzij ze duidelijk zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk.
  • Wat je wel kunt eten: Kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk zijn veilig, evenals harde kazen zoals cheddar en parmezaan.

2.3. Rauw ei
Rauwe eieren en producten die rauw ei bevatten, zoals zelfgemaakte mayonaise of mousse, kunnen het risico op salmonellabesmetting verhogen.

  • Vermijd: Rauwe of halfgare eieren.
  • Wat je wel kunt eten: Goed gekookte eieren of producten gemaakt van gepasteuriseerde eieren.

2.4. Vis met een hoog kwikgehalte
Hoewel vis gezond is en omega-3 bevat, kunnen sommige vissoorten hoge niveaus van kwik bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

  • Vermijd: Zwaardvis, haai, marlijn en koningsmakreel.
  • Wat je wel kunt eten: Kies voor vis met een laag kwikgehalte, zoals zalm, sardines, haring en forel.

2.5. Cafeïne
Overmatige inname van cafeïne tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verhoogd risico op een laag geboortegewicht en miskramen.

  • Beperk: Het wordt aanbevolen om je cafeïne-inname te beperken tot maximaal 200 mg per dag, wat ongeveer gelijk staat aan één kop koffie. Houd ook rekening met cafeïne in thee, frisdrank en chocolade.
  • Wat je wel kunt drinken: Kruidenthee, water en vruchtensap zijn goede alternatieven zonder cafeïne.

2.6. Alcohol
Alcohol tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden, omdat het kan leiden tot ernstige ontwikkelingsproblemen bij de baby, zoals het foetaal alcoholsyndroom.

  • Vermijd: Alle vormen van alcohol, inclusief wijn, bier en sterke drank.

3. Voedingstips voor een gezonde zwangerschap
Naast het weten wat je wel en niet kunt eten, zijn er nog enkele algemene tips die je kunt volgen om een uitgebalanceerd en gezond dieet aan te houden tijdens je zwangerschap.

  • Eet regelmatig: Probeer regelmatig kleine maaltijden te eten om je energiepeil stabiel te houden en misselijkheid te voorkomen.
  • Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden, wat belangrijk is voor jou en je baby.
  • Luister naar je lichaam: Je lichaam zal je vaak laten weten wat het nodig heeft. Vertrouw op je instincten en zorg ervoor dat je gevarieerd en voedzaam eet.

Tot slot
Gezond eten tijdens de zwangerschap draait om het vinden van een balans die goed is voor jou en je baby. Door de juiste voedingsmiddelen te kiezen en enkele risico’s te vermijden, zorg je ervoor dat je lichaam alle benodigde voedingsstoffen krijgt om je baby gezond te laten groeien. Vergeet niet dat elke zwangerschap uniek is, dus als je specifieke voedingsvragen of zorgen hebt, raadpleeg dan altijd je arts of verloskundige voor advies.



Vul snel het formulier in met uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Koop nu een cadeaubon van Kraamvisite.nl
Een origineel en handig kraamcadeau!

"*" geeft vereiste velden aan

Betaalmethode