Kraamvisite versus kraamfeest

Jullie zijn net kersverse ouders geworden en zijn natuurlijk super trots op de baby. Het liefst wil je de baby aan iedereen laten zien, maar daarnaast willen jullie ook de rust bewaren en de eerste dagen zelf genieten. Je kunt ervoor kiezen om de kraamvisite goed te plannen door gebruik te maken van de plantool van Kraamvisite.nl, maar je kunt ook kiezen voor een kraamfeest. In deze blog wegen wij de voor- en nadelen van kraamvisite en een kraamfeest tegenover elkaar af.

Kraamvisite: Intiem en gezellig

Kraamvisites zijn intiem en gezellig. Je kunt echt even de tijd nemen voor elkaar. Een fijne kraamtijd is afhankelijk van een goede planning die rust biedt voor jou, jouw kind en jouw partner. Met de plantool van Kraamvisite.nl wordt het plannen van kraamvisite een stuk eenvoudiger.

Een aantal tips voor het ontvangen van kraamvisite:

 • Ontvang de eerste week tot tien dagen alleen familieleden en hele goede vrienden, mensen bij wie je je echt op je gemak voelt.
 • Ontvang niet te veel mensen tegelijk.
 • Houd minimaal één dagdeel vrij. Plan de kraamvisite bijvoorbeeld vanaf de middag en houd de ochtend vrij. Zo kun je rustig de tijd nemen voor jullie ochtendritueel: de baby in bad doen, zelf even douchen, voeden of een extra slaapje. Je kunt het natuurlijk ook andersom doen als dat meer bij jullie past: ontvang het bezoek ‘s ochtends en houd de middag of avond vrij. In de plantool van Kraamvisite.nl kun je heel eenvoudig tijdsblokken plannen. De kraamvisite kan dan alleen een bezoek plannen op de momenten dat dat voor jullie het beste uitkomt.
 • Verstuur jullie geboortekaartje een week na de geboorte van de baby. Zo kun je in de eerste kraamweek rustig bijkomen en genieten, zonder de drukte van de kraamvisite of belletjes van familie. Tip: Vermeld jullie Kraamvisite.nl link en jullie persoonlijke PIN op het geboortekaartje, zodat het plannen van de kraamvisite meteen heel gemakkelijk verloopt.
 • De eerste kraamweek is de kraamverzorgende er nog, maar in de tweede week komt het neer op jou en jouw partner. Twee kraamvisites per week is vaak meer dan genoeg. Zorg echt dat je voldoende rust neemt en houd in het weekend sowieso één dag vrij om bij te komen.
 • Het is niet vanzelfsprekend dat de kraamvisite de baby zo maar mag vasthouden. Voel je je daar niet prettig bij? Voel je dan niet bezwaard om de baby gewoon lekker bij jou of jouw partner te laten liggen. De baby zelf heeft ook alle energie nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving buiten de baarmoeder.
 • Vraag altijd even of het bezoek helemaal gezond is. Het is belangrijk voor de gezondheid van jouw kind dat het bezoek niet verkouden is of een koortslip heeft. Als de kraamvisite de baby gaat vasthouden, vraag hen dan altijd om eerst even de handen te wassen.

Kraamfeest: Alle visitie in één keer

Wil jij de eerste weken het liefst in alle rust doorbrengen met jouw gezin en zie je daardoor een beetje op tegen de kraamvisite? Misschien is een kraamfeest dan meer wat voor jou. Een kraamfeest kan ook een goede uitkomst zijn als je een wat langere herstelperiode na de bevalling hebt of als de baby nog een tijdje in het ziekenhuis moet blijven.

De volgende tips helpen je bij het organiseren van een kraamfeest:

 • Maak een lijst van de mensen die je wilt uitnodigen.
 • Kies een geschikte locatie. Je kunt het kraamfeest thuis houden, maar je kunt ook kiezen voor een externe locatie, bijvoorbeeld een klein zaaltje.
 • Bepaal na de geboorte van de baby snel een datum en tijd voor het kraamfeest. Als je niet wilt dat vrienden of familie gaan bellen of onverwachts langskomen, is het slim om snel een datum te communiceren. Een goed moment is zes tot acht weken na de bevalling.
 • Om te voorkomen dat je alsnog overspoeld wordt met onverwacht kraambezoek kun je van het geboortekaartje ook de uitnodiging voor het kraamfeest maken. Je kunt ook een uitnodiging maken in dezelfde stijl als van het geboortekaartje.
 • Vraag hulp bij het organiseren van het kraamfeest en tijdens het kraamfeest zelf.
 • Een kraamfeest duurt gemiddeld drie uur. Je kunt er ook voor kiezen om twee kraamfeesten te geven op één dag, bijvoorbeeld één ‘s ochtends en één ‘s avonds.
 • Richt een aparte hoek in met speelgoed, teken- en knutselspullen voor de kleintjes.

Wij zijn heel erg benieuwd of jullie hebben gekozen voor kraamvisite of een kraamfeest en hoe dat jullie is bevallen. Deel jullie ervaringen op ons Instagram-account, @kraamvisite.nl!Vul snel het formulier in met uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Koop nu een cadeaubon van Kraamvisite.nl
Een origineel en handig kraamcadeau!

"*" geeft vereiste velden aan

Betaalmethode