Maaltijden in de kraamweek

De kraamweek is een ontzettend bijzondere tijd voor kersverse ouders waarin je volop kan genieten van je pasgeboren kindje. Tegelijkertijd kan deze periode ook ontzettend vermoeiend zijn. Jullie zijn opzoek naar jullie draai binnen het ouderschap en er komt heel veel nieuwe informatie op je af. Daarnaast ben je als moeder ook herstellende van de bevalling. Het laatste waar je als kersverse ouders dan nog aan denkt, zijn de gezonde maaltijden. Terwijl die wel ontzettend belangrijk zijn voor onder anderen het herstel.


Het belang van voeding in de kraamweek


Na 9 maanden niet alles hebben mogen eten, kunnen we ons heel goed voorstellen dat je na de bevalling graag de maaltijden die je gemist hebt wilt eten. Hier is ook helemaal niets mis mee wanneer dit met mate gedaan wordt. Na de bevalling heeft je lichaam veel energie nodig om te herstellen van de bevalling, de borstvoeding op gang te krijgen en de nachten met minder slaap door te komen.


Belangrijk is dan ook je lichaam de voedingstoffen aan te bieden die het herstel bevorderen. Denk hierbij aan eiwitten, ijzer, vezels en vitamines. Door regelmatig een gezonde maaltijd te eten, zorg je ervoor dat onder andere je bloedsuikerspiegel op peil blijft en je meer energie over houdt voor je herstel. Daarnaast is het verstandig om suikerrijke en vette voeding te vermijden. Het eten van dit type maaltijden en snacks zorgt er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel gaat schommelen waardoor je sneller moe kan zijn, last kan krijgen van stemmingswisselingen en het gevoel kan krijgen om meer te snacken.


Vergeet ook niet voldoende te drinken, dat is altijd al belangrijk, maar in de kraamweek minstens zo belangrijk. Vermijd hierbij dranken met alcohol, cafeïne en suiker. Deze dranken bevatten stoffen die je slaap kunnen verstoren.


Maaltijden als cadeau


Tijdens de kraamperiode komt er veel op de kersverse ouders af waardoor het als erg fijn wordt ervaren wanneer de kraamvisite gezonde, voedzame maaltijden meeneemt tijdens de kraamweek. Maar ook het cadeau geven van verse en gezonden maaltijden tijdens de babyshower of als kraamcadeau is een mooie optie. Deze maaltijden zorgen ervoor dat de moeder de juiste voedingstoffen binnen krijgt, maar zorgt er ook voor dat de partner ontzien wordt. Die hoeft de maaltijden alleen op te warmen en kan zo ook meer rust pakken, voor de baby zorgen en er zijn voor de moeder. Het ontvangen van verse en gezonden maaltijden in de kraamweek heeft nog meer voordelen:


Gemak en tijdsbesparing


Het zorgen voor een pasgeboren baby vergt veel tijd en aandacht. Het verzorgen van de baby maar ook het wennen aan de nieuwe situatie en routine zorgen ervoor dat de tijd en energie van ouders beperkt is. Vergeet daarbij het slaapgebrek door de gebroken nachten niet.


Dit kan ervoor zorgen dat het bereiden van gezonde maaltijden een uitdaging wordt. Vaak moet er voor deze maaltijden ook nog een tripje naar de supermarkt plaats vinden. Wanneer er gezonde maaltijden worden afgeleverd verlicht dit de last van het koken waardoor het leven van de ouders wordt vergemakkelijkt. Ze kunnen zich volledig richten op het verzorgen van de baby en het herstel van de moeder. Dit geeft een waardevolle tijd en rust die ze kunnen gebruiken om te herstellen en te genieten van de kostbare momenten met hun baby.


Een gezonde start voor de baby


Wanneer de moeder borstvoeding geeft heeft haar dieet een directe invloed op de voedingstoffen die de baby binnenkrijgt. Moedermelk bevat van nature alle essentiële voedingsstoffen die een baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Gezonde, voedzame maaltijden die rijk zijn aan voedingsstoffen dragen dan ook bij aan de kwaliteit van de moedermelk. Wat uiteindelijk weer bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van de baby.


Gezonde maaltijden die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten, bieden een breed scala aan vitamines, mineralen en antioxidanten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de baby. Deze voedingsstoffen helpen bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem, het bevorderen van de groei van gezonde weefsels en organen, en het ondersteunen van een gezonde hersenontwikkeling.


Variatie en inspiratie


Door het gebrek aan energie en het hebben van een andere focus kan het moeilijk zijn om gevarieerde maaltijden te bedenken en te bereiden. Ouders kunnen dan vast komen te zitten in een eentonige voedingsroutine of terugvallen op het thuis laten bezorgen van maaltijden. Door het ontvangen van verschillende maaltijden wordt er een breed scala van gerechten geïntroduceerd. Wat er niet alleen voor zorgt dat de ouders een variatie hebben in hun dieet, maar het biedt ook inspiratie voor nieuwe gezonde recepten die wellicht later door de ouders toegepast worden. Het ontdekken hiervan kan er voor zorgen dat de ouders de gezonde eetgewoontes makkelijker kunnen behouden, ook wanneer de kraamweek voorbij is.


Bij het aanbieden van nieuwe gerechten is het wel belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de dieetwensen van de ouders. De maaltijden moeten er juist voor zorgen dat de ouders ontlast worden, het aanbieden van maaktijden die buiten de dieetwensen vallen zullen niet gegeten worden en dan ook hun meerwaarde verliezen.


Emotionele steun


Naast de praktische voordelen die het oplevert om als kraamvisite gezonde maaltijden mee te nemen, kan het ook een emotionele steun bieden aan het gezin. Het laat zien dat mensen om het gezin heen om ze geven en bereid zijn ze te helpen tijdens bijzondere en uitdagende periodes. Het creëert een gevoel van samenhorigheid en kan bijdragen aan het verminderen van eventuele stress of het gevoel van overweldiging. De wetenschap dat er mensen om je heen staan die voor je klaarstaan en om het welzijn van de ouders en de baby geven kan een grote geruststelling zijn. Niet alleen voor de periode na de bevalling maar ook voor de tijd daarna.


Over mij


Ik ben Anne, 32 jaar en woon in Oosterhout (NB) met mijn partner, zoon en dochter. Begin 2023 ben ik Kraamdiner gestart omdat ik zelf heb mogen ervaren in de kraamtijd hoe fijn het is om verse en gezonde maaltijden te mogen ontvangen. Daarnaast heb ik altijd al een enorme passie gehad voor koken en het delen van de maaltijden die ik maak. Ik haal er ontzettend veel voldoening uit om te zien dat anderen van mijn maaltijden kunnen genieten. Deze passie heb ik van mijn moeder overgenomen. Met veel liefde en passie maak ik dan ook maaltijden voor gezinnen die in de kraamweek zitten of even wat extra hulp nodig hebben. Nieuwsgierig naar wat er mogelijk is? Kijk dan vooral eens op de website (www.kraamdiner.nl) of volg Kraamdiner op Instagram (@kraamdiner).Vul snel het formulier in met uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Koop nu een cadeaubon van Kraamvisite.nl
Een origineel en handig kraamcadeau!

"*" geeft vereiste velden aan

Betaalmethode