Tips om af te vallen na de bevalling

Het krijgen van een kindje is natuurlijk een geschenk. Je rol als moeder geeft je leven een nieuwe dimensie, maar het is begrijpelijk dat je ook benieuwd bent naar hoe je je oude lichaam weer terugkrijgt. Tijdens de zwangerschap kom je namelijk aan en dat gaat er niet bij iedereen vanzelf af. Als je voor je zwangerschap een normaal, gezond BMI had tussen de 18,5 en 25, dan kom je tijdens de zwangerschap gemiddeld 11,5 tot 16 kg aan. Als je een lager BMI had, dan kom je waarschijnlijk wat meer aan en als je een hoger BMI had, dan kom je waarschijnlijk wat minder aan.

Na de bevalling verlies je ongeveer 5 kilogram. Dit gewicht bestaat dan uit de baby, het vruchtwater, de placenta en bloed. Het extra gewicht wat je dan nog meedraagt, is opgestapeld lichaamsvocht en extra vet. Tijdens de 2 weken na je bevalling zal je lichaam vanzelf stabiliseren en na 2 maanden vind je vanzelf een nieuw gewicht. Ben je dan niet tevreden over je lichaam, dan kun je op een gezonde manier wat extra afvallen. Het is belangrijk dat je op een rustig tempo afvalt, zodat je lichaam nog steeds voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om te herstellen en borstvoeding te geven. Hieronder geven wij 5 tips hoe je het beste kunt afvallen na je zwangerschap.

Tip 1.

Begin niet te snel met afvallen. Je moet je lichaam tijd geven om op een natuurlijke manier een nieuw evenwicht te vinden en de zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Bespreek bijvoorbeeld met je verloskundige wanneer het verstandig is om te beginnen met afvallen.

Tip 2.

Langzaam afvallen is altijd belangrijk. Hierdoor heb je minder honger, behoud je spiermassa en krijg je nog voldoende voedingsstoffen binnen. Het is belangrijk om goed te herstellen na de bevalling, zeker als je borstvoeding geeft. Een richtlijn is om niet meer dan 0,5 kilogram per week af te vallen.

Tip 3.

Als je wilt afvallen moet je natuurlijk gezonder gaan eten. Dit is natuurlijk voor de hand liggend, maar het is na een bevalling niet altijd vanzelfsprekend. Je hormonen en het drukke moederschap maken het niet altijd eenvoudig om gezond te eten of tijd te hebben om gezonde dingen te maken. Maar doe in ieder geval zo veel mogelijk je best om gezond te eten en een keertje iets lekkers eten is helemaal niet erg.

Tip 4.

Ook deze tip is voor de hand liggend. Als je wilt afvallen, is bewegen een van de belangrijkste dingen om te doen. Na de zwangerschap heeft je lichaam minimaal 6 weken nodig om te herstellen. Start daarna met wandelen en doe eventueel mee met een sportprogramma met gespecialiseerde fysiotherapeut of personal trainer.

Tip 5.

Borstvoeding geven is onderdeel van de zwangerschap en van onze natuur als mens. Het is gezond voor jou als moeder, maar ook voor de baby. Daarnaast val je van borstvoeding geven makkelijker af. Een goed alternatief of praktisch hulpmiddel is het afkolven van de moedermelk.

Als het afvallen na de zwangerschap niet lukt, is dat helemaal niet erg en hoef je niet in paniek te raken. Elk lichaam is namelijk anders en bij de ene gaat het afvallen makkelijker dan bij de ander. Geef je zelf nog wat meer tijd en het leven als moeder is nu eenmaal erg druk en dat vraagt veel tijd en energie.Vul snel het formulier in met uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Koop nu een cadeaubon van Kraamvisite.nl
Een origineel en handig kraamcadeau!

"*" geeft vereiste velden aan

Betaalmethode